Aarhusiansk perles fremtid vækker bekymring: “Det holder mig vågen om natten”

“Det er nummer 46!” råber et ældre, spisende ægtepar, da en mand kommer forvirret op til skranken og ser den rygende bøfsandwich.
Duften af ristede pølser og friture hænger i luften, mens personalet vender bøffer og laver sandwich. Det er på Havnens Perle, Aarhus’ kendte grillbar, som mange forbinder byen med.
Grillbaren er et samlingssted for mange. Her sidder både et ældre par, en far med sine to sønner, en familie på fire og en stor gruppe mænd, som drikker fadøl og spiser grillmad.
“Jeg tror, vi bliver mætte af det her,” udtrykker en kvinde, da hun henter den bøfsandwich i baren, hun kun få minutter før havde bestilt.

En uklar fremtid
Havnens Perle har ligget på Dagmar Petersens Gade siden 2016, men der er ikke længe igen, da grillbaren kun har en lejekontrakt frem til december 2026.
Herefter er det uklart, om grillbaren kan finde et nyt sted at ligge, eller om den udløbende kontrakt vil blive det endelige for Havnens Perle.
Flytningen af grillbaren koster 1.000.000 kroner, udtrykker Anna Dehn Olsen, mens hun vender en hakkebøf på den store stegeplade.
Bag baren står Kristian Skytte Brodersen, som har været ansat på Havnens Perle i fem måneder. Han er deltidsansat på grillbaren, da han til hverdag studerer til maskinmester på Aarhus Maskinmesterskole.
Den klassiske diner-stemning pryder udseendet på Havnens Perle, og ud af højtaleren lyder Dolly Partons udgave af “I Will Always Love You”, mens folk nyder deres mad ved de små båse med lædersofaer.
De ristede pølser ligger på stegepladen - de er helt sprøde med det rette knæk. Stedet er dog mere kendt for sin bøfsandwich, som Havnens Perle sidst fik udnævnt til Danmarks Bedste i 2014.
Det er da også den, folk snakker om, da en gruppe unge mænd kommer ind i baren og siger: “De siger, bøfsandwichen er god.”
Havnens Perle huserer mange stamgæster, herunder lastbil- og taxachauffører samt pensionister.
Disse kommer typisk fra morgenstunden i hverdagene, hvor Havnens Perle åbner kl. 08.00.
“Det er et socialt mødested for dem,” fortæller Kristian Skytte Brodersen, hvilket følges op af kollegaen Anna Dehn Olsen, som tilføjer: “Det er lidt som et brunt værtshus.”
Frygten for fremtiden
Anna Dehn Olsen arbejder, modsat Kristian Skytte Brodersen, på fuld tid på Havnens Perle som køkkenleder.
Hun har arbejdet der i tre måneder og udskiftet drømmen om at blive ernæringsassistent med drømmen om at blive huskok på Havnens Perle, da hun så, at der blev slået en stilling op.
Anna Dehn Olsen er ikke ny i faget, da hun tidligere har arbejdet på den kendte pølsevogn Harrys Place på Nørrebro i København. Hun er oprindeligt fra Sjælland, men har boet i Jylland i store dele af sit liv.
Hun er, ligesom mange af gæsterne, bekymret for den snarlige lukning – både på stedets og sine egne vegne: “Jeg er bange for, at de lukker, da jeg havde planer om at arbejde her i mange år,” udtrykker Anna Dehn Olsen, som ser alvorlig ud i blikket, mens hun siger det, og tilføjer: “Det holder mig vågen om natten.” Det ironiske blik eller smil, man kunne forvente efter sådan en udmelding for at indikere, at man overdrev, opstår ikke.
Anna Dehn Olsen er alvorligt bekymret for sin og stedets fremtid.
Der er endnu ikke fundet en løsning på den snarligt udløbende lejekontrakt, men Peter Lerdrup, som er tredjegenerations ejer af den traditionsrige grillbar, giver ikke op, fortæller Anna Dehn Olsen.
Det er ikke kun de ansatte, som frygter lukningen. Det er også stemningen, som summer på grillbaren, når man overhører folks samtaler.
Personalet kommer dagligt til kort, når gæsterne spørger ind til, hvad fremtidsudsigten for stedet er. “Vi ved ikke mere, end I gør,” siger Kristian Skytte Brodersen til to kvinder, som udtrykker deres bekymring, mens de bestiller grillmad i baren.
En af stedets stamgæster, som ikke ønsker at optræde med navn, er også nervøs for, at hans stamsted lukker.
Han fortæller, at han har kommet på Havnens Perle gennem de sidste halvtreds år.
Han udtrykker sin bekymring for Aarhus Ø’s bebyggelse af højhuse og nævner, at han netop nyder at sidde på Havnens Perle, da “det er et af de eneste steder, man kan nyde solopgangen.”
Men én ting er sikkert: Så længe der er åbent i grillbaren, vil sultne og tørstige gæster komme rendende. For på Havnens Perle ved man, hvad man kan få – og sådan har det altid været.