Når tiden mangler, falder sundheden: Børnefamilierne vælger convenience

I hverdagens travlhed kan spørgsmålet om aftensmad være en stor opgave, især for børnefamilier. Ifølge en rapport fra Landbrug & Fødevarer 2025 oplever lidt over en tredjedel af børnefamilier, at de ikke har tid nok. Men er det muligt at lave nemt og hurtigt mad, der samtidig er sundt?

Børnefamilier er tidspresset i hverdagen og det mærkes når aftensmaden skal serveres
Offentliggjort

Travlheden har en afgørende betydning for, hvad der ender på aftensmadsbordet. Resultatet er i manges tilfælde convenience-produkter, der minimerer arbejdstiden.

Knap halvdelen af børnefamilier benytter en form for convenience-produkt, når de laver mad.

Børnefamilierne efterspørger løsninger, som kan lette aftensmadspresset, hvor convenience-produkter er et oplagt valg.

Sundhed i aftensmaden

Det skal gå hurtigt, være nemt og samtidig sundt.

Det er krav, som kan være svære at opfylde i en travl børnefamilie. Ifølge rapporten har børnefamilierne et ønske om at spise sundt, men det er ikke altid det lykkes.

Ligesom de danske børnefamilier har professor Tino Bech-Larsen, der er forsker sunde fødevarer, stødt på convenience.

”Det er klart, at for nogle grupper er det nemmere at købe fastfood – måske fordi det er det børnene vil have”, siger Tino Bech-Larsen.

Nogle gange bliver det sidste krav om sundhed glemt til fordel for det hurtige og nemme. Det kan have konsekvenser for, at familierne ikke får en ordentlig og næringsrig kost.

Convenience er ikke udelukkende fastfood eller en nem frysepizza. Det er også skyllet eller hakket salat, færdiglavet pizzadej eller pasta på 10 minutter.

Convenience som et sundt alternativ

Sundhedsfaktoren spiller en stor rolle blandt familierne, men hvis aftensmaden består af forarbejdet mad uden den tilstrækkelige ernæring, kan dette gå i strid med sundheden.

Convenience har et dårligt ry som værende usundt, hvilket ikke nødvendigvis altid er sandheden, som Tino Bech-Larsen fortæller.

”Convenience har traditionelt været set som usundt, men convenience er mange ting, f.eks. måltidskasser, hvilket ikke nødvendigvis gør det mere usundt.”

Ordet convenience er et vidt begreb, men mange associerer det med en nem løsning, som er på den mindre gode del i madpyramiden. Ifølge Tino Bech-Larsen er en måltidkasse en convenience, men indeholder som regel sundere- og højere kvalitets madvarer.

Det stigende forbrug af convenience-produkter er tit ikke det sundere alternativ, end det hjemmelavet måltid. Man skal vælge sine convenience-varer med omtanke.

Kød eller planter?

En løsning for børnefamilierne kan ifølge Tino Bech-Larsen være, at der skal tænkes grønt.

Nemlig plantebaseret.

”Børnefamilierne skal erkende, der skal være en større andel plantebaseret kost.”, siger han og tilføjer, ”man kunne øge behovet for plantebaseret og fiberindholdet, da det er noget, som der er en stor mangel af i vores alles fødevarer forbrug.”

Tino Bech-Larsen taler til fødevareproducenten om en ændring i udvalget af sunde convenience-produkter, som kan henvende sig til børnefamiliers behov.

Professoren anerkender danskernes glæde for kød, men i en travl familie kan det hjælpe at trække kød ud af ligningen.

Kombinere sundhed, travlhed og convenience

At fjerne convenience-produkter helt fra køkkenet, ville ikke løse problemet med travlheden.

”Der er en trend mod mere kvalitet i convenience, som fylder lige så meget som at spise ude”, påpeger Tino Bech-Larsen.

En løsning, som omfavner behovet for sundhed og tidspresset er ideelt for at imødekomme børnefamiliernes behov, hvor convenience stadig spiller en rolle.

Travlheden er en reel faktor, men dens konsekvenser behøver ikke være det.

Convenience kan være en genvej til sundhed – ikke en erstatning for den.

Powered by Labrador CMS