Sodavand på menuen: Markant stigning bekymrer forskere
Sodavand fylder mere ved middagsbordet hos børnefamilierne end nogensinde før, der ses samtidig en stigning i antallet af syreskader hos tandlæger. Forsker advarer om følgeskader og konsekvenser ved tandproblemer.
Forbruget af sodavand er stigende i Danmark, og udviklingen vækker bekymring hos både tandlæger og forskere. En ny rapport fra Landbrug og Fødevarer viser, at børnefamilier i særlig grad har øget deres indtag – en tendens, der nu kobles til markante stigninger i syreskader og tandproblemer.
Den sukkerholdige læskedrik ses oftest som den store synder når det kommer til vores sundhed, men ifølge Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, er den ikke alene om skylden.
"Læskedrikke med mærkaten ”light” eller ”diet” kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer,” siger Kleist til Tandlægeforeningen
Amerikanske tilstande
Også på landsplan er salget af sodavand vokset betydeligt. Ifølge FødevareWatch er det samlede forbrug steget med 20 % siden 2012, og Danmark ligger nu på niveau med USA, når der ses på det gennemsnitlige årlige indtag. Det afspejler sig også i hverdagsvanerne: Mere end hver fjerde børnefamilie drikker sodavand til aftensmaden, viser rapporten fra Landbrug og Fødevarer. I 2023 gjaldt det kun hver femte.
Tendensen kan få konsekvenser for børns sundhed, vurderer Esben Boeskov Øzhayat, forsker på Odontologisk Institut.
”Børnene kan få smerter i tænderne, som kan føre til, at de bliver hjemme fra skole, hvilket kan have både faglige og sociale konsekvenser,” siger han.
Ro ved spisebordet kan koste dyrt
En af forklaringerne på det stigende forbrug, kan ifølge Anne Glad være presset omkring måltidet. Aftensmaden er for mange familier forbundet med konflikter, og det kan gøre det fristende at vælge løsninger, der skaber ro omkring bordet - har hun udtalt til Madkulturen. En af disse løsninger kan være at servere sodavand.
De seneste tal der er kommet fra Tandlægeforeningen, viser at hele 75% af landets tandlæger har oplevet en stigning i antallet af syreskader. Syreskaderne opstår, når tænderne mister deres mineraler og bliver slidt. Dette sker fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, bl.a. sodavand, sur frugt eller smoothies – ifølge Tandlægeforeningen.
Tandskam og social ulighed
Dårlige tænder og dårlig tandhygiejne, kan også have stor betydning for voksne mennesker. Ifølge Esben Øzhayat kan det have stor betydning for personers livskvalitet, og kan bl.a. holde folk fra at tage til jobsamtaler eller dates - og dermed være en barriere mellem personen og samfundet.
Han peger samtidig på en tydelig sammenhæng mellem tandproblemer i barndommen og i voksenlivet – og på, at skaderne ofte følger sociale mønstre.
”De kan oftest i den kommunale tandpleje udpege, hvem der kommer til at døje med tandproblemer i deres voksenliv. Det ligger ofte i familien og kan være et tegn på den sociale ulighed i Danmark.”
Sodavand spiller dermed en større rolle, end bare at slukke tørsten ved middagsbordet. Den stigende indtagelse kan i sidste ende koste dyrt, både for samfundet og for den individuelle borger.