Tidspres behøver ikke betyde usund mad
De danske børnefamilier presses af tid og vælger i stigende grad færdiglavet mad, også kaldet convenience-produkter.
I en rapport lavet af Landbrug og Fødevarer svarer mere end hver tredje børnefamilie, at de ofte ikke har tid nok til de ting, de gerne vil nå. I husstande uden børn er det knap hver fjerde.
Desuden ses det, at jo flere børn der er i husstanden, jo større er tendensen og forskellen fra husstandene uden børn. Ifølge rapporten bruger knap halvdelen af børnefamilierne én eller flere af de såkaldte convenience-produkter, når de skal lave aftensmad.
Karen Lintner, der er mor, lægger vægt på særligt to ting, der er vigtige for hende, når hun skal lave aftensmad til familien:
“At det er hurtigt at lave samt nærende.”
Hun mener derudover, at der burde være flere sundere alternativer, når det kommer til convenience-produkter.
“Vi kigger samtidig på de gode løsninger, som måltidskasser, hvor der er nogle, der har tænkt over en god madplan til dig, men hvor man stadig laver tingene fra bunden af. Det ville ikke gøre noget, hvis der var nogle sundere alternativer end frysepizza og pomfritter.”
Børnefamilier adskiller sig især fra gennemsnittet i deres brug af færdiglavede komponenter, som ofte vælges til aftensmaden.
Samlet set benytter børnefamilier i højere grad convenience-produkter som færdig pizzadej, skyllet og snittet salat klar til brug samt færdiglavet tomatsauce. Disse produkter gør tilberedningen kortere og madlavningen lettere, men samtidig kan måltidet sammensættes efter eget ønske på en hjemmelavet facon.
Convenience defineres oftest som færdiglavet mad, men der findes jo ikke noget så convenient, som et æble eller en banan.
Forsker i convenience-produkter og børnefamiliers madvaner, Tino Bech Larsen, mener ikke, at convenience-produkter nødvendigvis er dårligt mad. “Mange forbinder traditionelt convenience-produkter med usund mad, men der er også kommet højkvalitetstilbud på området, som fx måltidskasser.”
Han mener, at disse måltidskasser kan være en mulighed for at fremme sundere madvaner blandt børnefamilier, i det omfang der er råd til det i de enkelte husstande, da det er en dyrere løsning end at handle råvarerne selv.
"Convenience defineres oftest som færdiglavet mad, men der findes jo ikke noget så convenient som et æble eller en banan," siger Tino Bech Larsen.
Han peger på en mere plantebaseret kost som en af de ting, producenterne kan gøre for at sikre, at convenience-produkterne ikke bare er hurtige, men også sundere.